Samsung Galaxy Z Fold6: Combineer 3 producten en ontvang 10% voordeel

Honor 20 review: niet de prijsvechter die we gewend zijn

Sebastien Marien
Sebastien Marien
14 juni 2019, 20:05
17 min leestijd

Honor 20

Lees verder na de advertentie.

De Honor 20 en Honor 20 Pro volgen de Honor 10 (399 euro) op die officieel niet in Nederland beschikbaar was, maar zijn weg naar webshops vond door middel van grijze import. Sinds de Honor View 20 is het merk terug van weggeweest met de voordelige Honor 20 (499 euro) en de Pro-variant (599 euro). De Pro-variant laat voorlopig nog om onbekende redenen op zich wachten, maar de Honor 20 is vanaf 25 juni bij ons te koop. Eerder lanceerde het Huawei-dochtermerk alvast de Honor 20 Lite (299 euro) die Laurence onlangs heeft getest. Zijn bevindingen lees je in dit artikel

Uit een recent, exclusief interview met Honor leerden we dat de Honor 20-reeks draait rond design en smartphonefotografie. Bij de View 20, het Honor-vlaggenschip van januari, stonden sterke dan weer prestaties centraal. De afgelopen weken is er veel ophef ontstaan door een handelsverbod dat de Verenigde Staten bij moederbedrijf Huawei heeft opgelegd. In dit artikel lees je alles over de mogelijke gevolgen voor klanten en gebruikers van Honor-smartphones.

Specificaties

Afmetingen: 154,3 X 74 X 7,9 mm

Scherm: 6,26 inch, Full HD 2340 bij 1090 pixels, LCD-scherm

Processor: HiSilicon Kirin 980

RAM: 6 GB werkgeheugen

Opslag: 128 GB, niet uitbreidbaar via micro SD

Selfiecamera: 32 MP met f/2.0

Hoofdcamera: 48 MP RGB met f/1.8, 16 MP groothoeklens met f/2.2, 2 MP macrocamera met f/2.4 en 2 MP dieptecamera met f/2.4

Accu: 3750 mAh

Softwareversie: Magic UI 2.1 (gebaseerd op Android Pie)

Extra: Vingerafdrukscanner, gezichtsherkenning, dual-sim, infrarood-blaster

Behuizing en design

Honor houdt ervan om uit te pakken met de bijzondere afwerking van zijn telefoon, en opnieuw kiest Honor voor een glazen afwerking. Voor de Honor View 20 was op het glas een V-vorm die duidelijk herkenbaar, maar dit keer stelt het bedrijf zijn ‘Dynamic Holographic’-design voor. In de onderste laag werden miniatuurprisma’s aangebracht die het licht dat op het glas komt naar alle richtingen weerkaatsen. Je krijgt op die manier een interessant spiegeleffect. Hij is beschikbaar in de kleuren Midnight Black en Phantom Blue, en wij konden die laatste testen.

Als je het scherm van de telefoon bekijkt, doet de Honor 20 meteen denken van de View 20 die zijn kleine camera-inkeping in het scherm eigenzinnig in de linkse bovenhoek. Verder is het design van deze telefoon zo goed als randloos met enkel een kleine schermrand onderaan. Bovenaan vind je een kleine telefoonluidspreker met daarachter een notificatie-LED.

Op het scherm heeft Honor alvast een plastic screenprotector geplaatst. Dat is een goede beslissing, maar graag hadden we bij deze telefoon ook een plastic-hoesje gezien zoals onder meer concurrenten OPPO en Xiaomi doen, want dit is veruit het meest gladde toestel dat ik al getest heb. Het toestel viel letterlijk uit mijn broekzak tijdens het autorijden nadat ik een minuut onderweg was. Honor vertelt in zijn specificaties ook niets over kras- en valbestendigheid van de glazen achterkant.

Onderaan de telefoon vind je een microfoon en een usb-c-poort tussen twee antennelijnen, en een 3,5 mm audioaansluiting ontbreekt. Rechts zit één enkele speaker. Aan de bovenkant van de telefoon zie je een infrarood-blaster waarmee je de telefoon als afstandsbediening voor elektronische apparaten kan gebruiken, en er zit ook een microfoon en een antennelijn.

Aan de linkerkant vind je het simkaartslot dat geen ondersteuning biedt voor microSD samen met een antennelijn. Rechts zie je ook aan de bovenkant een antennelijn, degelijke, metalen volumeknoppen en de powerknop. Die knop doet voor het eerst ook dienst als een vingerafdrukscanner, en hij zit verstopt in een kleine inkeping in de metalen behuizing. De knop is eveneens van metaal, maarde afwerking voelt vrij scherp aan langs de kantjes.

Als we de achterkant bekijken, dan zien we linksboven een verticale cameramodule met drie camera’s waar ook een LED-flitser deel van uitmaakt, en daarnaast zie je de macrocamera tussen het opschrift: “48 MP AI Vision”. Het nieuwe Honor-logo staat onderaan te pronken.

De Honor 20 heeft een premium-uitstraling en het is fijn om te zien dat Honor veel energie stopt om zich op het gebied van design te differentiëren ten opzichte van Huawei en andere smartphonemerken. Toch voelt de telefoon nog niet even uniek aan zoals bijvoorbeeld een OPPO Reno, waarbij nog meer gelet wordt op details en waar meer bijzondere designelementen te bespeuren zijn.

De Honor 20 voelt ook ontzettend kwetsbaar aan, omdat het Dynamic Holographic-design, waar het merk mee uitpakt, verder niets doet aan de grip van het materiaal. Leg je de Honor 20 op een oppervlak dat niet helemaal waterpas is, dan gaat hij binnen de kortste keren glijden. Honor 20-gebruikers kunnen best meteen een hoesje overwegen. Je leest daar meer over in ‘Het grote overzicht van de smartphone-bescherming‘.

Scherm, prestaties en accuduur

Scherm en weergave

De Honor 20 heeft een 6,26 inch IPS LCD-scherm met een Full HD-resolutie, en niet de AMOLED-panelen die we vandaag bij veel telefoons, ook midrange-toestellen, zien. AMOLED heeft als voordeel dat pixels individueel oplichten zodat telefoons energie besparen bij donkere thema’s, die we de laatste tijd meer en meer zien. Android Q krijgt namelijk een systeembreed donker thema in de apps en interface. Dat voordeel ga je met het LCD-scherm van de Honor 20 dus niet volledig kunnen benutten.

Dat gezegd zijnde, stellen we vast dat er in de publieke perceptie soms overdreven wordt over de mindere kwaliteit van LCD ten opzichte van AMOLED. De voorbije jaren stond innovatie ook bij LCD ook niet stil. Als ik het scherm van de Honor 20 vergelijk met het AMOLED-paneel van Samsung-makelij van de Xiaomi Mi 9, dan stel ik vast dat het scherm van de Honor-telefoon helderder is. 

Daarnaast is ook de kleurenweergave op peil, maar toch laat Honor steken vallen op twee punten. Allereerst is het scherm in vergelijking met de Mi 9, een toestel dat ook 499 euro kost, bijzonder slecht zichtbaar als je het vanaf een schuine kijkhoek bekijkt. Ook in hevig zonlicht gaat de zichtbaarheid al gauw achteruit. Dat is erg jammer, want verder is het een goed schermpaneel.

Je kan zelf vanuit de weergave-instellingen de kleurtonen aanpassen om de tonen wat natuurlijker of juist levendiger te maken. Erg goed is ook de automatische helderheid op basis van omgevingslicht, die maar maar weinig wijzigingen nodig had. De overgang van schermhelderheid als je van lichte naar donkere omgevingen loopt of omgekeerd, verloopt precies snel genoeg zodat je ogen naadloos aan het veranderende licht wennen. 

Prestaties

De Honor 20 werkt met de Kirin 980-chipset van Huawei die niet alleen als motor diende in de Mate 20-reeks en de P30-reeks van Huawei, maar ook in de Honor View 20. De processor heeft twee krachtige Cortex-A76-2,6 GHz kernen die de zwaarste taken voor hun rekening nemen, twee Cortex-A76-kernen die gelokt zijn op 1,92 GHz en vier energiezuinige Cortex-A55-kernen van 1,8 GHz. Verder kan de Honor 20 rekenen op 6 GB aan werkgeheugen en 128 GB opslag. Wil je graag meer RAM en opslag dan moet je naar de Pro-variant kijken. 

In onze benchmarks vergeleken we dit toestel met twee telefoons met precies dezelfde adviesprijs van 499 euro: de Xiaomi Mi 9 en de OPPO Reno. Hoewel de Honor 20 duidelijk niet houdt van benchmarks en in meerdere testen crasht, zijn de resultaten verder wel volgens verwachting. De telefoon presteert in lijn met de andere Kirin 980-telefoons, ondanks zijn lagere prijskaartje. Zoals verwacht moet de Honor 20 zijn meerdere erkennen in de Snapdragon 855 van Qualcomm uit de Mi 9, maar de OPPO Reno is hij wel gemakkelijk te snel af. OPPO legt met dat toestel minder de focus op brute kracht en koos voor de Snapdragon 710, dat is een chipset uit het hogere middensegment. 

De Kirin 980 is niet de snelste onder de high-end processors, maar het blijft wel een krachtpatser, dat merk je ook als je zwaardere toepassingen of games draait op de telefoon. Het toestel heeft er nauwelijks moeite mee en kan probleemloos de laatste games aan. Ik testte onder meer Fifa Voetbal en Asphalt 9. Daarna ging ik aan de slag met The Elder Scrolls: Blades, waar ik opnieuw de tegen de limieten van de Kirin 980 aanliep, net als op de Mate 20 Pro. In deze ontzettend zware game zie je iets vaker framedrops dan je zou willen, en dat was ook bij de Exynos 9820-processor van de Galaxy S10 Plus (in mindere mate) het geval. Het spel draait opmerkelijk vlotter op de Xiaomi Mi 9.

Honor wil wel inzetten op gaming-prestaties voor zijn flagships. Het merk sloot ook een samenwerking af met Fortnite om zo de telefoon te optimaliseren voor een framerate van 60 frames. Het merk introduceerde ook recent de Gaming+-optimalisaties waarmee de gaming-prestaties op zijn vlaggenschepen een duwtje in de rug krijgen. 

Accuduur

De Honor 20 is niet de meest dikke telefoon en met zijn schermgrootte van 6,26 is hij naar de huidige standaarden ook niet ontzettend groot, maar toch is Honor erin geslaagd om het toestel uit te rusten met een vrij stevige 3750 mAh accu. Honor lijkt zo de ideale balans te hebben gevonden tussen een slank design en een goede accuduur, want de telefoon houdt het vlot meer dan een dag vol met één oplaadbeurt.

Ik heb twee weken lang de AccuBattery-app op het toestel gedraaid om een duidelijk beeld te krijgen van de prestaties van de batterij. Die app bevestigde de bovengemiddeld goede accuduur. Het toestel houdt het gedurende 10 uur en 21 minuten vol als het scherm permanent aanstaat, en in standby blijft de telefoon ruim drie dagen werken, ofwel 72u en 54 minuten.

Natuurlijk gebruikt niemand zijn telefoon permanent met het scherm aan of uit en daarom is er bij AccuBattery een derde berekening, de gecombineerde score. Die bedraagt bij de Honor-telefoon 26 uur en 19 minuten. Dat is beter dan de OPPO Reno (22 uur en 37 minuten), de Xiaomi Mi 9 (16 uur en 44 minuten), maar minder goed dan de Honor View 20 (37 uur en 41 minuten) of de Nokia 8.1 (47 uur en 39 minuten).

De Honor 20 en de Pro-versie kunnen niet rekenen op Huawei’s beste 40 watt snellaadtechnologie voor draadloos opladen, dat geïntroduceerd werd bij de Mate 20 Pro. De toestellen krijgen een 22,5 watt snellader in de doos waarmee je de telefoon voor de helft oplaadt in 24 minuten.

Schermontgrendeling

Dit voordelige vlaggenschip kreeg geen vingerafdrukscanner onder het scherm zoals sommige anderen, wat helemaal geen slechte zaak is. De huidige in-screen vingerafdrukscanners presteren doorgaans minder goed dan vingerafdrukscanners op de achterkant. Toch besloot Honor om de scanner op zijn minst te verplaatsen en daarom kreeg hij een plaats op de powerknop. De scanner lijkt even vlot en nauwkeurig te werken als de vingerafdrukscanner op de Honor View 20. Het enige minpunt is dat de bredere powerknop een iets te scherpe rand heeft en een iets minder fijn drukgevoel geeft, maar dat zijn details.

Honor biedt gezichtsherkenning aan op de Honor 20 en doet dat met een heel duidelijke disclaimer dat de technologie minder veilig is dan de vingerafdrukscanner. Zo’n waarschuwing is een heel goede zaak, zeker voor toestellen die geen extra sensors gebruiken naast een camerasensor om je gezicht te identificeren. Niet elke gezichtsherkenning is even betrouwbaar en het is goed dat Honor dat onderscheid maakt. De gezichtsherkenning werkt wel erg vlot op de Honor 20, maar ze biedt weinig meerwaarde. Als je wil ontgrendelen met face unlock, druk je eerst op de powerknop waar toevallig dus al een vingerafdrukscanner zit. Honor 20-gebruikers kunnen de functie dus net zo goed links laten liggen. 

Geluid

De Honor 20 produceert enkel geluid via de enkele speaker onderaan en van een surround-effect is dus geen sprake. Toch klinkt de speaker goed, zeker in de hoge en middentonen, en hij houdt dat ook vol bij hogere volumes. Een 3,5 mm audiojack is afwezig op dit toestel en als je bedraad via een dongle en de usb-c-poort muziek beluistert, merk je dat de kwaliteit duidelijk minder goed is. Niet alleen heb je dan te maken met lagere volumes, maar de muziektonen klinken minder helder. 

Camera

Foto’s

De Honor 20 heeft een 48 MP hoofdcamera, een 16 MP groothoeklens, een 2 MP macrolens die goede foto’s van dichtbij moet nemen en een 2 MP dieptecamera voor portretfoto’s met een onscherpte achtergrond. De selfiecamera kreeg een 32 Mp sensor. Helaas kreeg deze telefoon geen telelens met 3x optische zoom zoals de Pro-versie levert.

De Honor 20 heeft dezelfde 48 megapixel Sony IMX 586-camerasensor als de Honor View 20, het andere Honor-vlaggenschip dat hem als allereerste kreeg. Meteen bewees de camerasensor zijn kwaliteiten in onze uitgebreide test en we zagen vervolgens nog veel meer fabrikanten van die deze sensor gebruikmaken. Standaard schiet de Honor 20 met 12 megapixel, dus je moet de 48 MP zelf activeren in de instellingen van de camera-app.

Honor scoorde ook een primeur met de Pro-versie, want dat toestel kreeg een aangepaste versie van die sensor met een f/1.4 diafragma-opening. Dat is de grootste diafragma-opening op een smartphonecamera, wat wil zeggen dat hij theoretisch gezien erg veel licht kan opvangen. Ondanks het relatief kleine prijsverschil met de Pro-variant – het toestel kost 599 euro, ofwel 100 euro meer – mis je dus wel wat functionaliteit op cameragebied.

Het is opvallend dat Honor kiest voor beeldverwerking met erg levendige kleuren als resultaat. De Huawei Mate 20 Pro, waar ik de smartphonecamera mee vergeleek, maakt over de gehele lijn foto’s met eerder natuurlijkere tinten. Hieronder vind je links foto’s die genomen zijn met de hoofdcamera van de Honor 20 en rechts beelden van de Huawei Mate 20 Pro. De laatste beelden zijn genomen met de groothoeklens, de telelens en selfiecamera.

Honor komt met tal van camerafuncties zoals augmented reality-stickers of een AI-camera die scènes bepaalt afhankelijk van de situatie. Eén van de meer zinvolle functies bij de meeste telefoons is de nachtmodus. Je ziet hieronder links een beeld met de nachtmodus geactiveerd, en rechts één met de normale fotostand. Met de nachtmodus slaagt de camera erin om mijn gezicht lichter weer te geven, maar er treedt wel onscherpte op door de langere sluitertijd. 

In onderstaande galerij test ik de 2 MP macrolens die foto’s van erg dichtbij kan nemen. Volgens Honor is de optimale afstand tot het onderwerp 4 centimeter. Je ziet hieronder links een foto waarbij ik de macrolens gebruik, en één waarbij ik in de normale camerastand een beeld van dezelfde afstand probeer te nemen. Alleen met de macrolens slaagt de telefoon erin om de bloem scherp te krijgen.

Video’s

De Honor 20 mist optische beeldstabilisatie (OIS) die de Pro-versie wel heeft, en de telefoon moet dus rekenen op softwarematige beeldstabilisatie die Honor ‘AIS’ noemt. AIS is zeker geen wondermiddel of een volledige vervanging voor OIS. Filmen kan maximaal in 1080p en met 30 frames per seconde, maar met de Pro-variant is filmen ook mogelijk in 2160p. Hieronder zie je een kort filmpje dat genomen is met de Honor 20 in hevige wind. 

Videotest Honor 20

Camera-app

De camera-app van Magic UI, de softwareschil van de Honor 20, is nog steeds bijna een exacte kopie van de applicatie van Huawei’s EMUI-schil. De designers gaven de app een likje verf en vervingen een aantal icoontjes om ze anders te doen lijken. Het lijkt wel alsof Huawei tegen Honor zei: “Je mag mijn huiswerk overschrijven, maar verander een aantal zaken.” Toch is het ook geen slechte zaak, want Huawei’s app draait erg vlot en is erg overzichtelijk met een eenvoudig carrouselsysteem dat je doorheen de belangrijkste functies laat bladeren. Als je helemaal naar ‘Meer’ veegt, vind je de meer exotische functies terug.

Software

De Honor 20 draait op de nieuwste versie van de Magic UI-schil, versie 2.1. Net als je kan lezen in mijn Honor View 20-review in januari, mist deze softwareschil nog altijd de unieke functies waarmee Honor zich kan onderscheiden van de EMUI-schil. In China heeft Honor meer bijzondere functies zoals een eigen AI-assistent, maar bij ons is dat voorlopig niet het geval. James Zou, president of Honor sales & service overseas maakte ons in een interview duidelijk dat het merk met een Europees team aan de slag wil om Honor hardware en software meer uniek te maken, maar die beslissing is bij het merk pas begin dit jaar gevallen en de resultaten laten dus nog op zich wachten. 

Met Magic UI 2.0 op de Honor View 20 viel me op dat de software agressiever apps op de achtergrond afsloot en meldingen soms niet te zien waren. Pas als ik de telefoon ontgrendelde, kwamen meldingen massaal tegelijk binnen. Dat probleem lijkt gelukkig volledig van de baan te zijn. Toch kan Honor ook niet rekenen op alle nieuwigheden van EMUI, want bijvoorbeeld de donkere modus die je vanuit de Batterij-instellingen activeert bij Huawei-toestellen, ontbreekt op deze telefoon.

Magic UI staat nu dus ongeveer op gelijke hoogte met EMUI en dat wil zeggen dat Honor daarmee een streepje – of zelfs een flinke streep – voor heeft op de meeste van zijn Chinese concurrenten. MIUI 10 op de Xiaomi Mi 9 was geen pretje met fouten en beperkingen en Color OS heeft flinke stappen gezet, maar ook daar is nog veel verbetering mogelijk. EMUI en Magic UI kunnen zeker een visuele make-over gebruiken net zoals Samsung deed met One UI, maar de schil is wel uiterst functioneel.

Voorgeïnstalleerde apps

Apps als Huawei Thema’s, de AppGallery, Huawei Health, Huawei Tips en HiCare zijn allemaal aanwezig op de Honor 20. Verder vind je ook de gebruikelijke apps als Foto’s, Kladblok, E-mail en Weer. Honor heeft wel een eigen app toegevoegd die leidt naar zijn eigen webshop. Net als bij Huawei maakt ook Magic UI gebruik van Google Berichten als standaard sms-app en SwiftKey is het toetsenbord. De meeste voorgeïnstalleerde apps kan je niet verwijderen. 

Updatebeleid

Ondersteuning van Magic UI gebeurt onafhankelijk van EMUI-updates, maar in tegenstelling tot Huawei  geeft Honor geen garantie wat updates betreft. We weten daarom niet hoeveel versie-updates de Honor 20 zal ontvangen en hoe snel Honor beveiligingsupdates uitstuurt. De meeste feedback die we van Honor-gebruikers horen over het updatebeleid van het merk is positief, maar het is alleen jammer dat het merk geen beleidsregels deelt zoals andere fabrikanten. Huawei voorziet bijvoorbeeld maandelijkse beveiligingspatches voor telefoons die meer dan 299 euro kosten.

Conclusie

De Honor 20 is honderd euro duurder dan zijn voorganger, de Honor 10, maar het voelt niet alsof je ook evenveel daarvoor in ruil krijgt. De Honor 10 was een uitstekende cameratelefoon die voor 399 euro ook nog eens de krachtigste chipset van Huawei-makelij had. De Honor 20 scheelt daarnaast ook slechts 100 euro met de Pro-versie die meer opslag, werkgeheugen en een veel interessantere camera-opstelling komt. Bij sommige smartphonemerken zou je alleen al die 100 euro meer betalen voor de extra opslag en RAM alleen. De Honor 20 Pro overschaduwt daarom volledig deze telefoon wat betreft prijs-kwaliteit.

Toch hadden we ook bij de Pro-versie graag meer innovatie gezien, want Honor kan gebruikmaken van alle onderdelen die Huawei ontwikkelt en staat vervolgens in voor zijn eigen design. Het had werkelijk spectaculair geweest als Honor de telelens met 5x optische zoom uit de P30 Pro kon gebruiken in de Honor 20 Pro, maar dan voor een hogere prijs dan 599 euro uiteraard.

Als de Honor 20 zich tegelijk in de prijscategorie rond 399 euro zou bevinden in de stijl van de Honor 10, zou dat in mijn ogen een veel interessantere line-up opleveren. Honor heeft zeker geen slechte telefoon afgeleverd, maar ik heb niet het gevoel dat hij prijs-kwaliteit even sterk is als bij zijn voorganger. Ondertussen is ook de Honor View 20 in prijs gedaald tot 499 euro waardoor die vreemd genoeg de concurrentie aangaat met dit nieuwe toestel. Met de View 20 haal je 8 GB aan RAM in huis en 256 GB opslag, maar je mist alleen de groothoeklens en macrolens bij de camera.

Toch is de Honor 20 nog steeds de voordeligste telefoon met een krachtige Kirin 980-processor onder de motorkap en de 48 MP camera presteert uitstekend. Al geef ik wel de voorkeur aan de camera-opstelling van de Xiaomi Mi 9 als ik vergelijk met een andere telefoon die 499 euro kost. Het toestel heeft verder een kwetsbaar, maar tegelijk ook knap design en de software is degelijk, maar weinig origineel. Hopelijk krijgt Honor ondanks de huidige Huawei-crisis toch de vrijheid om ons volgend jaar meer unieke software te tonen samen met een creatievere line-up van vlaggenschepen.  

Alternatieven voor de Honor 20 zijn: de Xiaomi Mi 9 (499 euro), Honor View 20 (499 euro), OPPO Reno (499 euro), de OnePlus 7 (559 euro) en de Google Pixel 3a XL (479 euro).

Positieve punten

+ Knap design

+ Goede accuduur

+ Mooie cameraprestaties

Negatieve punten

– Prijs-kwaliteit minder sterk dan zijn voorganger

– Gladde behuizing

– Magic UI mist unieke features

– Lijkt te sterk op de Honor View 20

Honor 20 kopen

De Honor 20 is beschikbaar in de kleuren Midnight Black en Phantom Blue voor een adviesprijs van 499 euro. Je kan hem onder meer pre-orderen bij Belsimpel, Coolblue en Bol.com. Als je hem vooraf bestelt, dan ontvang je een Honor Band 4 en een Honor AM61-bluetooth-headset ter waarde van 129,90 euro. Het toestel zal vanaf 25 juni in de winkels belanden. 

[tds=7056]

Lees meer over