Samsung Galaxy Z Fold6: Combineer 3 producten en ontvang 10% voordeel

Review Nokia 7 Plus: topklasse in het middensegment

Claudia Rahanmetan
Claudia Rahanmetan
2 mei 2018, 20:00
9 min leestijd

Het succes van Nokia

Lees verder na de advertentie.

Nokia is een merk dat stamt uit de begintijd van mobiele telefonie en was tot 2012 zelfs wereldmarktleider op het gebied van mobiele telefoons. Het bedrijf heeft daarna een lange periode met ups en downs gekend maar is sinds 2017 weer helemaal terug en wel op ons geliefde Androidplatform. In 2017 lanceerde de licentiehouder van Nokia, HMD Global, namelijk een serie Nokia-smartphones aan met Android als besturingssysteem. In 2018 volgende een nieuwe serie toestellen in verschillende segmenten maar nu naast Android ook met Android One en Android Oreo Go als software.

De eerste serie moest de glorie van weleer weer herstellen en dat is het bedrijf op het gebied van verkoopcijfers al aardig gelukt. De tweede lichting moet voortborduren op het behaalde succes in 2017 en dat lijkt HMD Global en Nokia te gaan lukken. Of de Nokia 7 Plus hieraan zal gaan bijdragen, lees je in mijn review.

Behuizing en design

De doos waar het toestel in zit is klein maar fijn. Het bevat de Nokia 7 Plus, een headset, kabel en adapter, transparante bumpercase en wat leesvoer. Als ik de smartphone uit de doos haal bekruipt mij meteen het nostalgische Nokia-gevoel weer en dat is fijn. Dit komt mede doordat de Nokia 7 Plus een waar Plus-model is als het om gewicht gaat. Het apparaat weegt maar liefst 187 gram. Ook de behuizing van deze Nokia is uit één stuk aluminium 6000-series gemaakt en voorzien van een 6-laagse coating net als de Nokia 8. Het gewicht en de behuizing voelen degelijk en dat bewijst zich ook in het dagelijks gebruik. De coating zorgt er ook voor dat vingerafdrukken minder goed vat hebben op de achterzijde en dat is vergeleken bij de meeste smartphones met glazen achterkant een verademing.

Ik heb de zwarte uitvoering mogen testen en deze is net als de witte variant voorzien van een koperkleurige details zoals de rand en het logo. Een enkeling in mijn omgeving vond het er goedkoop uitzien, persoonlijk vind ik de looks van de Nokia 7 Plus meer dan prima.

Aan de onderkant van het toestel bevindt zich de speaker en de USB C-ingang. Aan de linker zijkant is de sleuf voor de simkaart en de microSD-kaart te vinden en rechts de volumeknoppen en aan/uit-knop. De vingerafdrukscanner zit aan de achterkant, onder de dubbele camera en aan de bovenzijde is de 3.5mm koptelefoonaansluiting te vinden.

Scherm, prestaties en accuduur

Scherm en weergave

De Nokia 7 Plus heeft een 6 inch groot fullHD+-scherm met een resolutie van 2160 bij 1080 pixels dat is voorzien van een 18:9-beeldformaat. Het vertoont qua grootte en design veel overeenkomsten met de Pixel 2 XL. Alleen beschikt de Nokia over een IPS LCD-scherm in plaats van een amoled-variant. Gezien het een middenklasser betreft is deze keuze te rechtvaardigen vooral ook omdat het beschikt over een zeer goede scherpte en helderheid. Alleen bij fel zonlicht is het scherm niet altijd even goed afleesbaar. 

Prestaties

In het toestel ligt een Snapdragon 660 met acht rekenkernen en verder is er 64GB aan opslag en 4GB aan werkgeheugen. Met de in Android gebakken functie Tap & Go had ik binnen een mum van tijd alle 150 apps geïnstalleerd en dat verliep vlekkeloos. Ook in het dagelijks gebruik reageert de Snapdragon 660 bijzonder goed op mijn overmatige gebruik van het toestel, alleen bij een enkele game bemerk ik een hapering.

Voor een toestel in de middenklasse ben ik in ieder geval zeer tevreden over de prestaties, vooral ook omdat het zowel multitaskers als gebruikers die af en toe Facebook openen en wat browsen tevreden kan stellen. Voor een indicatie van de huidige snelheid heb ik in ieder geval de AnTuTu-benchmark gedraaid. De scores van de test vind je in de screenshots hieronder.

Ook deze middenklasser ondersteunt gelukkig WiFi op de 5GHz-band, naast de 2,4GHz-band. Je hebt dus beschikking over hogere snelheden en er is minder kans op storing van andere WiFi-apparaten. Op het gebied van 4G+ ondersteunt de 7 Plus LTE Cat. 6 met snelheden tot 300 Mbit/seconde.

Accuduur

De Nokia 7 Plus mag het doen met een 3.800 mAh-accu, ter vergelijking, de Samsung Galaxy S9 Plus heeft een 3.500 mAh-accu, de Huawei P20 Pro heeft een 4.000 mAh-accu. De 7 Plus mag zich wat betreft accucapaciteit in het topsegment scharen maar dat is alleen een specificatie op papier. De daadwerkelijke accuduur in het dagelijks leven is waar het om gaat. 

Ik heb gemiddeld een SOT (Screen On Time) van tussen de 5 en 5,5 uur waarbij ik de volgende ochtend (rond 08.00 uur) nog ongeveer 30 procent capaciteit over is. Hierbij heb ik de batterijbesparingsmodus uitgeschakeld en de helderheid op automatisch staan. Deze accu gaat zeker langer mee dan andere middenklassers die ik heb getest maar die beschikken ook over een lagere capaciteit. In ieder geval kan de Nokia 7 Plus zich meten met de high-end-toestellen van dit moment, alhoewel de Hauwei P20 Pro qua accuduur nog altijd langer meegaat. Een accuduur van 1,5 à 2 dagen kan dit toestel zeker behalen.

Vingerafdrukscanner 

De vingerafdrukscanner op de achterkant van het toestel reageert goed, ik kan niet anders zeggen. Hij heeft nooit geweigerd het toestel te ontgrendelen als ik mijn vinger erop legde. Overigens is er geen gezichtsherkenning op het apparaat aanwezig zoals bij concurrerende middenklassers als de Huawei P20 Lite wel het geval is.

Geluid

Het toestel heeft drie microfoons die moeten zorgen voor een ruimtelijke en meeslepende ervaring met behulp van Nokia OZO-audio. Het geluid is van redelijke goede kwaliteit en springt er niet uit in deze categorie.

Camera

De camera’s op de Nokia 7 Plus zijn wederom in samenwerking met Zeiss gemaakt. In totaal zijn er drie op het toestel te vinden.

Foto’s en video

Aan de voorkant heeft Nokia een 16 megapixel frontcamera met ZEISS-optiek geplaatst en aan de achterkant is een dual camera te vinden, bestaande uit een 12 megapixel low-light groothoeksensor en een secundaire 13 megapixelsensor voor 2x optische zoom. Deze camera’s achter leveren een goede fotokwaliteit af voor een smartphone in het middensegment. Alleen bij het inzoomen wordt wat ingeleverd, dit geldt ook voor foto’s gemaakt bij schemer. De frontcamera verdient ook een sticker want deze maakt in vergelijking tot de concurrentie prima foto’s. 

Er is helaas geen optische beeldstabilisatie aanwezig om schokkerige foto’s en video’s tegen te gaan maar dat is ook geen standaard in deze prijsklasse. Je moet het doen met (minder goede) digitale stabilisatie.

Links: Pixel 2 XL Rechts: Nokia 7 Plus

Verder heeft Nokia aan dit toestel de Dual-Sight-technologie toegevoegd die we ook al aantroffen op de Nokia 8 en Nokia 8 Sirocco. Deze functie combineert de camera’s aan de voor en achterkant en hierdoor kun je ‘bothies’ (both sides of the story) maken. Dit is een splitscreen-beeld met combinatie van foto en video, picture-in-picture of twee foto’s. Het maken van bothies is al een tijdje beschikbaar op Nokia-smartphones en niet meteen een optie waar ik meteen naar zou grijpen als ik de camera-app opstart.

Verder is er een bokeh-functie die meteen op het scherm laat zien wat het resultaat is als de achtergrond van een object wordt vervaagd. De bokeh-functie werkt zowel bij de camera’s achter als de selfiecamera. Vergeleken bij andere smartphones laat de 7 Plus wel wat steken vallen op bokeh-gebied. Het wazig maken van de achtergrond wordt te agressief toegepast. Via een slider kun je dit enigszins bijstellen.

Links: bokeh Rechts: Bothie

De Camera-app van HMD Global is voor degene die bekend zijn de gebruikersinterface van de camera-app van Nokia Lumia-toestellen een thuiskomen. Deze interface is te bereiken als je over de opnameknop naar boven veegt. Hier kunnen allerlei instelmogelijkheden aangepast worden door te vegen over de ringen. In combinatie met het zijmenu en de knoppen bovenin kan ik niet meteen zeggen dat de app een zeer gebruiksvriendelijke interface heeft.

Software

De software op de Nokia 7 Plus gebaseerd op Android One en draait inmiddels al op Android 8.1 Oreo. Met Android One beschik je over vele voordelen als het gaat om software. De software op Android One-toestellen is volledig afkomstig van Google en de updates komen ook, net als bij Pixel-apparaten, direct van Google. Daarnaast krijg je met Android One gegarandeerd twee jaar lang systeemupdates, en drie jaar lang veiligheidsupdates. En daarnaast is er geen schil van de fabrikant en zijn er maar twee apps voorgeïnstalleerd. 

Het toestel beschikt ook over Project Treble en er is ondersteuning voor A/B partities. Hiermee wordt een Android-update op de achtergrond geïnstalleerd en hoef je alleen maar opnieuw op te starten om de update te voltooien. 

Het overstappen van de Pixel 2 XL naar deze smartphone levert qua software weinig of geen veranderingen op. Alleen viel me de app drawer op. De achtergrondkleur verandert bij het instellen van donkere wallpapers. 

Voorgeïnstalleerde apps

De Camera-app en een file manager zijn afkomstig van Nokia, verder kan ik zo snel geen voorgeïnstalleerde apps bespeuren.

Conclusie

Na ruim een week dit toestel in gebruik te hebben kan ik zeggen dat de Nokia 7 Plus er in het middensegment momenteel uitspringt op het gebied van prijs/kwaliteit-verhouding. Je hebt met de Nokia 7 Plus namelijk een degelijk toestel in handen die makkelijk 1,5 dag op een acculading te gebruiken is. Met de Nokia 7 Plus heb je ook standaard Android en daardoor ben je verzekerd van snelle updates en weinig of geen bloatware. Daarnaast zorgen de Snapdragon 660 en 4GB RAM ervoor dat je vrijwel zonder haperingen op het toestel kunt multitasken. Het geluid en sommige functies van de camera presteren gemiddeld maar zeker voldoende in deze prijsklasse. Voor sommigen zou de afwezigheid van gezichtsherkenning nog een dealbreaker kunnen zijn. Er is dan wel weer een  3.5mm koptelefoonaansluiting.

Vergelijkbare toestellen zijn de Huawei P20 Lite voor 369 euro, de Samsung Galaxy A6 Plus voor 369 euro, de Samsung Galaxy A8 (2018) voor 373 euro en ook de vlaggenschepen van vorig jaar (LG G6 en Nokia 8) gaan voor vergelijkbare prijzen over de toonbank. Kijkend naar de concurrentie, die moordend is in het middensegment, springt de Nokia 7 Plus eruit op het gebied van software en prestaties. Voor de beste prijs/kwaliteit-verhouding kom je momenteel uit bij deze topper in het middensegment.

Positieve punten

+ Android One

+ Accuduur

+ Prestaties

+ Prijs/kwaliteit

Negatieve punten

– Bokeh valt tegen

– Geen gezichtsherkenning

Nokia 7 Plus kopen

Het toestel is beschikbaar in de kleuren zwart en wit en kost €399 zonder abonnement.

> De Nokia 7 Plus is te koop voor €399 via de  MediaMarktCoolblueBol.comMobiel.nl en Belsimpel.

[tds=6297]

Lees meer over

Reacties

0

Inloggen of registreren
om een reactie achter te laten