NVIDIA Shield Tablet

Lees verder na de advertentie.
De NVIDIA Shield Tablet is het antwoord op de eerder uitgegeven NVIDIA Shield en Tegra Note. Deze nieuwe Shield Tablet brengt het beste van deze twee in één apparaat in de vorm van een tablet. High-end hardware met een vanafprijs van € 299 en verschillende optionele accessoires zoals een cover en een losse game-controller. Waar de Tegra Note nog een zogenaamd white label-product was, waardoor deze tablet die door NVIDIA geproduceerd werd, door andere fabrikanten werd verkocht, is de Shield Tablet dat niet. Het apparaat wordt daadwerkelijk door NVIDIA aangeboden en is beperkt beschikbaar bij verschillende (web)winkels.
Specificaties
De Shield Tablet bevat een 8 inch-scherm met een resolutie van 1920×1200 pixels en is voorzien van 2GB werkgeheugen. De nieuwere en nog preciezere DirectStylus 2 wordt bijgeleverd om te kunnen werken op de tablet met deze stylus. De tablet is voorzien van twee speakers aan de voorkant van het apparaat en een mini HDMI-uitgang om de tablet aan te sluiten op grotere externe schermen.
NVIDIA gebruikt zijn eigen Tegra K1-chipset in de tablet, maar dit is niet dezelfde als we kennen van de Nexus 9-tablet. De variant die in de Shield wordt gebruikt is namelijk de 32 bits quadcore-versie met vier rekenkernen. De 64-bit-variant in de Google-tablet is voorzien van twee rekenkernen en deze tablet is eerder al uitgebreid aan de tand gevoeld. Het interne geheugen bedraagt 16GB en een geheugenkaartkaartslot is aanwezig om dit goedkoop uit te kunnen breiden met een microSD-kaartje. Een variant met 32GB opslaggheugen is ook te verkrijgen en tevens is daar een microSIM-kaartslot in te vinden om een mobiele LTE-dataverbinding op te kunnen zetten.
De accu heeft een capaciteit van 6700mAh en beide camera’s hebben een resolutie van 5 megapixels. De tablet werd uitgeleverd met Android 4.4 KitKat, maar de update naar Android 5.0 Lollipop wordt inmiddels al enkele weken aangeboden. Als je nog een Shield Tablet van de oude batch krijgt, voorgeïnstalleerd met KitKat, kun je dus gelijk Lollipop installeren om te kunnen genieten van alle pracht en praal van deze nieuwe Androidversie. Wat zeker noemenswaardig is, is dat dit een nagenoeg stock versie van Android is, met enkele NVIDIA-applicaties die al op de tablet te vinden zijn en waar we later in de review op terugkomen.
Aansluitingen en eerste indrukken
De kenmerkende NVIDIA-doos kende ik al van de Tegra Note alleen deze doos is iets groter en ook wordt er een universele oplader meegeleverd, met een output van 2,1A om de tablet op te kunnen laden. De achterkant van de tablet bevat geen putjespatroon zoals zijn voorganger, maar de achterkant is strak afgewerkt met een softtouch-finish en bevat het woord Shield dat in glimmende letters is aangebracht. Een klein rondje, afgewerkt met een zilver ringetje kenmerkt de camera en ook zien we de ingang voor de stylus-pen zitten.
De voorkant bestaat uit het 8 inch scherm met een zwarte schermrand en is bedekt door een glasplaat. De twee speakers zijn aan weerskanten van het scherm te vinden en aan de linkerkant vinden we ook de frontcam. De onderkant van de tablet bevat twee uitsparingen waarin de Shield-cover bevestigd kan worden via een magnetische verbinding. De bovenkant is voorzien van een powerbutton en een volumeknop en ook vinden we daar het slot waarin het microSD-kaartje geplaatst kan worden. Wij testten de 32GB-variant die ook nog voorzien is van een microSIM-kaartslot, ook te vinden aan de bovenkant van de tablet. De DirectStylus 2 is ook te zien vanaf de bovenkant van de tablet, in de rechter bovenhoek.
Rechts vinden we één bassport en de linkerkant is voorzien van een 3,5mm-uitgang, mini HDMI-poort en micro USB-poort met led-indicator en ook aan die kant vinden we een bassport. Stereospeakers vinden we dus aan de voorkant van het apparaat en deze geven een prima geluid weer, ook op hogere volumes. De kwaliteit van de bouw is meer dan prima, alles is strak gemonteerd, niet in te drukken en strak afgewerkt waar dit bij de Tegra Note niet helemaal het geval was. Wat gelijk opviel was dat de stylus erg vast in de tablet zat en dat er echt wat kracht nodig was om de stylus uit de tablet te verwijderen. Ik wijdde dat aan de nieuwigheid van de tablet, maar na enkele weken elk dag gebruik gemaakt te hebben van het apparaat is dat nog steeds het geval. Te los is natuurlijk niet handig, maar dit is eigenlijk het tegenovergestelde, ook niet heel fijn. De power-button en de volumeknoppen werken goed, maar geven wel erg weinig feedback, te weinig naar mijn gevoel.
Scherm
Het scherm is met zijn 8 inch en aantal pixels meer dan prima te noemen op het gebied van resolutie met een ppi van 283. Je kunt minimale instellingen doen aan het scherm waaronder de keuze van het kleurenpalet, waar je kunt kiezen uit sRGB of native, maar deze zijn niet handmatig aan te passen. De sRGB-optie zorgt voor een wat warme gloed dat over het scherm ligt, terwijl de native-optie het scherm wat koeler doet lijken. Op KitKat heb je nog meer opties om onder andere NVIDIA Prism dynamisch backlight aan of uit te zetten, maar op Lollipop leken die instellingen als sneeuw voor de zon verdwenen.
PRISM staat in dit geval voor de Pixel Rendering Intensity and Saturation Management-technologie. Dit vermindert het energieverbruik van het scherm door een vermindering van de backlight van het scherm, maar de pixelintensiteit die daarmee gemoeid is verandert dynamisch. Een hele mond vol dus, maar in de praktijk werkte het minder goed. Het scherm werd een stuk minder mooi en het leek wel alsof er pixels uit stonden wat resulteerde in een scherm waar we niet graag naar keken. De optie is dus niet meer aanwezig bij Lollipop, maar werd hier toch al nooit gebruikt, omdat het het scherm er niet beter op maakte, geen probleem dus. De helderheid is meer dan prima en werd in het dagelijks gebruik nooit op de volle 100 procent gezet. Via het menu dat op te roepen is vanuit de notificatiebalk is het mogelijk om via een slider deze helderheid simpel en snel te regelen. De stap van 0% naar een klein tikje naar rechts was vaak al genoeg om de tablet binnenshuis te gebruiken en alleen buiten moest de helderheid wat omhoog worden geschroefd.
Software
Veel mensen hebben een afkeer tegen skins die over Android heen worden gedrapeerd en bij de Shield hoef je daarvoor zeker niet bang te zijn. 98% van de interface is namelijk geheel stock Android en er zijn slechts enkele voorgeïnstalleerde applicaties op de tablet te vinden. De tablet werd geleverd met Android 4.4, maar was nagenoeg gelijk te updaten naar Android 5.0 Lollipop, de nieuwe Androidversie van Google en NVIDIA was hiermee één van de eerste, zo niet de eerste fabrikant die zorgde voor de Lollipop-update op een non Nexus-apparaat.
Enkele Shield-gerelateerde instellingen zijn die voor de DirectStylus, Controller en ook zijn er verschillende optie te kiezen in een speciaal menu voor de HDMI-uitvoer. De instellingen wat betreft de stylus laten je onder andere een applicatie kiezen die automatisch moet worden opgestart als de stylus uit de tablet wordt verwijderd, laat je instellen of je een rechts- of linkshandige gebruiker bent en ook kun je korte uitleg krijgen over hoe de stylus te gebruiken. Via het menu voor de controller kun je deze koppelen of de verbinding juist verbreken en verschillende instellingen voor de knoppen op de gamecontroller instellen. In het HDMI-menu kun je niks meer instellen dan het automatisch laten herkennen van een HDMI-verbinding en het aan- en uitzetten van UltraHD-modus als de tablet verbonden is met een extern scherm.
Applicaties en games die standaard op de tablet zijn geïnstalleerd zijn, zijn DirectStylus Launcher, Evernote, NVIDIA Dabbler, Shield Console Mode, Shield Controller, Shield Hub, Shield Tablet Help, Trine 2, Twitch en Zen Pinball HD. Evernote is de uitgebreide notitie-applicatie die door miljoenen mensen gebruikt staat en waar NVIDIA klaarblijkelijk een deal mee heeft gesloten. DirectLauncher laat je dezelfde instellingen doen als hierboven beschreven van het stylusinstellingen-menu en Dabbler is NVIDIA’s teken- en schetsapplicatie.
Met Shield Console Mode kun je slechts instellen wat voor soort beeld je wilt zien als je de tablet aansluit op een extern scherm, een ‘gespiegeld scherm’, of een fullscreen-beeld. Shield Hub is de uitgebreide NVIDIA-app waarin je het laatste nieuws over games leest, games kunt downloaden en aanschaffen, reviews kunt lezen of NVIDIA’s Grid of Gamestream kunt starten, waarmee je PC-games kunt streamen naar de Shield Tablet. Trine 2 en Zen Pinball HD zijn twee games, waarbij Trine de kracht van deze tablet goed laat zien en tenslotte vinden we Twitch, waarmee je jouw games die je speelt direct kunt livestreamen op het wereldwijde web.
Game-mogelijkheden
Gamen is één van de speerpunten van de NVIDIA Shield Tablet, alhoewel de tablet ook prima te gebruiken is als ‘normale’ tablet. Games kun je gewoon downloaden vanuit de Google Play Store, maar ook is er een aparte NVIDIA Hub-applicatie op de tablet te vinden, waarmee je een geselecteerde keuze games kunt vinden die goed werken met de Shield en waarvan het gros ook te bedienen is via de optioneel verkrijgbare controller.
Tevens kun je verschillende games naar je tablet streamen vanaf je eigen PC via NVIDIA GameStream waarbij inmiddels ondersteuning is te vinden voor tientallen games. Zo kun je de kracht van jouw eigen pc gebruiken, terwijl je alle pracht en praal kunt ervaren op het scherm van de Shield Tablet. Daarvoor heb je wel een redelijke computer en videokaart nodig en je moet de GeForce Experience-software op deze computer geïnstalleerd hebben. Je start de Hub-app op de tablet, kiest de PC-game uit die je wilt spelen en terwijl de computer begint te ronken wordt het beeld naar de Shield gestuurd. Je neemt plaats op de bank met de game-controller in je hand en het gamen kan beginnen. Een goede netwerkverbinding is hiervoor wel een vereiste en als er tig mensen op hetzelfde netwerk zijn aangesloten is dat funest voor je game-ervaring, zo bleek na enkele game-sessies. Het is een leuke toevoeging en het werkt vaak goed, maar ik ben denk niet fanatiek genoeg om hier alle potentie van te zien of te benutten.
Daarnaast is er ook nog de NVIDIA Grid-gameservice, waarmee je games kunt spelen die op servers van NVIDIA worden gehost, oftewel gamen via de cloud. Het is mogelijk om gratis gebruik te maken van deze service tot en met juni 2015 en de dienst is vergelijkbaar met die van bijvoorbeeld OnLive. Daarnaast is het aanbod nog redelijk karig en bestaat op het moment van schrijven uit minder dan 30 games. Als er met de tijd meer titels verschijnen kan dit best een nog grotere unique selling point van de Shield Tablet en de Shield-generatie van NVIDIA worden, alhoewel ik me blijf afvragen of de diehard-gamers zitten te wachten op een ‘game-oplossing’ als deze.
Accessoires
Naast de Shield Tablet is het ook mogelijk om los verkrijgbare accessoires aan te schaffen, waaronder de game-controller die een prijs heeft van € 59,99 en die draadloos kan worden verbonden met tablet. Daarnaast is ook nog de zogenaamde Shield Cover te verkrijgen met een prijs van € 29,99, waarmee het scherm van de tablet beschermd is en de tablet ook in verschillende posities gezet kan worden.
De rechter-joystick van de game-controller is te gebruiken als muiscursor op de tablet, mits je dit hebt ingesteld in het instellingenmenu. De controller ligt prima in de hand, is via een micro USB-poort op te laden en heeft wel wat weg van de Xbox One-controller, waar de configuratie net wat ander is. Ook zijn volume-knopp in de controller geïntegreerd en is de zilveren driehoek onder de twee joystick aanraakgevoelig, waardoor je hiermee ook kunt scrollen op de tablet. Daarnaast zijn er no drie capacitieve knoppen te vinden die elk hun eigen functie bieden.
De Shield Cover wordt aan de tablet bevestigd middels twee krachtige magneten in de cover en via uitsparingen aan de onderkant van de tablet. De flap van de cover valt over het scherm, waardoor deze bescherming biedt en als deze naar achteren wordt geklapt is het mogelijk om de tablet in twee verschillende en twee liggende posities te gebruiken. Ook de cover is vergeleken met die van de Tegra Note en die laatste had nog één extra stand, die ik bij de Shield Cover eigenlijk mistte, waardoor het scherm nog iets schuiner kwam te staan. Dit komt simpelweg omdat een extra rij magneetjes in de achterkant van de Shield Tablet niet aanwezig zijn, waardoor de cover niet in die positie kan blijven staan, jammer. Dat neemt niet weg dat deze cover gewoonweg een must is wat mij betreft, mooi afgewerkt, perfect afgestemd op de Shield Tablet en multifunctionele cover die de productiviteit ten goede komt.
DirectStylus 2
NVIDIA begon bij de Tegra Note met het bijleveren van de DirectStylus en in deze Shield Tablet vinden we de tweede generatie van NVIDIA-stylussen, maar al met al vond ik het simpelweg geen vooruitgang ten opzichte van de eerste versie. De stylus is erg lastig uit de tablet te halen, zoals eerder geschreven en de wat vierkante vorm voelt niet echt heel fijn aan in de hand. Daarbij komt nog dat de tip, oftewel de punt waarmee je de tablet bedient, wat harder lijkt en je de achterkant van de stylus niet kunt gebruiken omdat deze van metaal is, waar dat bij de vorige stylus nog wel kon. Als laatste te noemen minpunt is de punt niet door de gebruiker te veranderen, dus als je niet meer zo lekker kunt werken met de stylus moet je gelijk een hele nieuwe kopen, wat aardig in de kosten kan lopen.
Als je nog nooit een stylus hebt gebruikt van de Tegra Note zal deze stylus je vast en zeker wel kunnen plezieren, want al met al is het gewoonweg handig om zo (af en toe) eens te gebruiken. Als je de stylus uit de behuizing haalt is er in te stellen wat er moet gebeuren en kan er automatisch ook een applicatie gestart worden, bijvoorbeeld een notitie-app of de bijgeleverde Dabbler-app. Ook komen er, alleen bij Android 4.4 KitKat, twee extra softbuttons tevoorschijn als je de stylus uit de tablet hebt gehaald. De ene button laat je een modus activeren waarmee de de tablet alleen met een stylus te bedienen is en niet meer reageert op aanrakingen van vingers. De andere knop brengt je in een menu waar je een screenshot kunt maken, aantekeningen kunt toevoegen en afbeeldingen kunt bewerken.
Camera
De Shield is uitgerust met twee camera’s die beide een resolutie hebben van 5 megapixels en te gebruiken zijn om uiteraard foto’s mee te schieten maar ook om te filmen. Ten opzichte van de VGA-frontcam van de Tegra Note is deze camera een verademing met een hogere resolutie en een goede beeldkwaliteit. Qua interface vinden we aan de rechterbovenkant van het scherm een instellingenknop die als je ‘m aanklikt een waaier toont met allerlei opties zoals een timer, continue opnames maken en een panorama-modus. Ook vind je daar de switch om te schakelen tussen de foto- en filmstand en de knop om daadwerkelijk een foto mee te maken.
Linksboven is ook nog een onscreen-knop te vinden, waarmee je instellingen kunt doen zoals resolutie van de foto’s of video’s, je gezichtsdetectie aan of uit kunt zetten en of je de volumeknoppen wilt gebruiken als fysieke cameraknop. Tevens vind je aan de linkerkant ook nog enkele opties om een raster op het beeldscherm te plaatsen om zo foto’s te schieten, waarvan de horizon perfect recht is.
In mijn opinie is een tablet zo heel af en toe handig voor het nemen van een snapshot en dat is het dan ook en met de NIVIDA Shield Tablet zit je dan gewoon goed. Foto’s worden niet geschoten in een superieure kwaliteit met een hele hoge resolutie, maar volstaan makkelijk voor bijvoorbeeld social media zoals Twitter of Facebook. De opgeschroefde resolutie van de frontcam vind ik persoonlijk wel erg prettig, maar dat komt ook weer omdat ik die camera weleens gebruik voor video-conversaties.
Performance en benchmarks
De prestaties van het apparaat zijn dik in orde, games zien er gelikt uit, applicaties starten snel op en de overall performance van de Shield Tablet is meer dan prima. Stiekem ben ik ook een beetje een geek dus cijfertjes en benchmarks doen het altijd goed. Geekbench 3 gaf een score van 1139 punten voor de single-core-test en 3520 punten bij de multithreaded-test. 3D Mark Unlimited scoorde 26166 punten, terwijl in AnTuTu 53269 punten werden behaald. De Tegra K1-processor met vier rekenkernen in combinatie met 2GB werkgeheugen en een vrij cleane install van Android zorgen er gewoonweg voor dat deze tablet één van de krachtigste is die op dit moment verkrijgbaar is.
Accuduur
Het scherm is bij de Shield ook de grootste energieslurper, net zoals bij veel smartphones en andere tablets en hoe langer en feller het scherm (aan)staat hoe korter de accuduur wordt. Ook ligt het er natuurlijk aan wat je met de tablet doet, want zware games draaien zoals GTA: San Andreas, waarbij ook nog de controller wordt gebruikt komt de accuduur niet ten goede en dan is deze binnen vier á 5 uur gewoonweg leeg. Dagen gamen is natuurlijk een no-go dat spreekt voor zich, maar met een accu met een capaciteit van 6700mAh had ik de ijdele hoop dat deze iets langer mee zou kunnen gaan.
Als je de tablet slechts gebruikt voor wat surfen op het internet of af en toe een e-mailtje sturen dan is deze makkelijk dagen te gebruiken zonder te hoeven opladen, maar met zulke hardware en (game)mogelijkheden is dat natuurlijk niet helemaal waarvoor je deze tablet zult kopen. Bij het kijken van films behaalde de Shield wel weer redelijk goede onscreen-tijden, zo’n 8,5 uur met een schermhelderheid van 35%.
Conclusie
De Shield Tablet biedt duidelijk veel pluspunten ten opzichte van zijn ondergewaardeerde eerste broertje, maar dagenlang gamen wordt hem gewoonweg niet. De game-controller werkt prima en is een mooie accessoire, maar is zeker geen must om er gelijk bij te hoeven aanschaffen. De Shield Tablet is krachtig en handzaam en vooral de prijs maakt het een aantrekkelijke keuze, want concurrentie in de vorm van de Sony Xperia Z3 Tablet Compact of Nexus 9 is zo’n € 100 duurder.
Minpunten
➤ Fysieke knoppen geven weinig feedback
➤ Kleuren scherm niet optimaal
➤ Afwerking en gebruik stylus
Pluspunten
➤ Vanafprijs van € 299
➤ microSD-kaartslot, miniHDMI-output en LTE-optie
➤ Stereospeakers aan de voorkant van het apparaat
➤ Bijna stock Android en snelle Lollipop-update
➤ Legio verschillende game-mogelijkheden
Beschikbaarheid
De Shield Tablet is te verkrijgen voor de vanafprijs van € 299, waarvoor je dan de variant krijgt met 16GB intern geheugen. De 32GB-versie die tevens voorzien is van een SIMkaart-slot kost € 399. De Shield Cover gaat van de hand voor € 29,99, terwijl de game-controller een prijs heeft gekregen van € 59,99. De Shield Tablet en accessoires zijn onder andere verkrijgbaar bij Paradigit of Alternate.
Reacties
Inloggen of registreren
om een reactie achter te laten