Tip: zo gebruik je Google Authenticator voor tweestapsverificatie

Tip: zo gebruik je Google Authenticator voor tweestapsverificatie

Laurence Arnold

door Laurence Arnold

Laatst geüpdatet

Google Authenticator

Ja, Google Authenticator bestaat al sinds 2012. Toch is het goed om opnieuw aandacht aan deze app te besteden, want het principe van tweestapsverificatie blijft anno 2018 even belangrijk. Wat Google Authenticator doet is - naast je gebruikersnaam en wachtwoord die je moet invoeren - je nog een extra code geven. Pas nadat je deze hebt ingevoerd kan je bij de betreffende dienst aanmelden. Deze extra stap heet tweestapsverificatie.

Met eerdere datalekken bij onder andere Facebook, Google+ en nog veel meer is het des te belangrijker om dit in te schakelen. Mocht namelijk een wachtwoord bij één dienst uitlekken dan gaan hackers proberen of je dit wachtwoord ook bij een andere dienst hebt gebruikt. Zo ja, dan komen ze ongezien naar binnen. Met een uniek wachtwoord via een wachtwoordmanager en tweestapsverificatie maak je het deze hackers al een stuk moeilijker.

Een toegankelijke en gemakkelijke manier om tweestapsverificatie in te schakelen is via de app Google Authenticator. Steeds meer websites pakken het principe op waarbij je in een app een tijdelijke code te zien krijgt. Het werkt grotendeels gelijk als een extra sms-bericht dat je krijgt met daarub een code, met als voordeel dat het een veiliger is dan sms. Deze laatste is namelijk niet helemaal waterdicht, onder andere door sim-swapping. Hieronder leggen we in verschillende stappen uit hoe je Google Authenticator gebruikt.

Google Authenticator instellen

Ten eerste moet je tweestapsverificatie inschakelen via de app of website waar je wilt aanmelden. Hoe dit precies gaat verschilt per website. Even googlen opn de naam van de site gevolgd door 2FA (de afkorting van two factor authentication) geeft al snel aan welke websites dit ondersteunen. Een ander overzicht kan je op deze site vinden. Gelukkig groeit het aantal websites de laatste tijd. Zo heb ik de volgende diensten al geactiveerd:

> Google
> Facebook
> Amazon
> Slack
> Twitter
> Reddit
> Microsoft

Soms is het zo dat websites wel tweestapsverificatie via sms ondersteunen en niet via een authenticator-app zoals Google Authenticator. Bij andere sites krijg je de keuze tussen sms of een authenticator-app. Aangezien we met deze laatste werken kies je voor deze optie. Er bestaan trouwens meerdere authenticator-apps die hetzelfde doen als die van Google, zoals Microsoft Authenticator, LastPass Authenticator, Thenticator of Authy.

Eenmaal de juiste instellingen geactiveerd op de website is het tijd om de app erbij te pakken. Hier krijg je vraag of je een pincode wilt invoeren of een qr-code wilt scannen. Deze laatste kan je op de site scannen als je de stappen hierboven hebt gevolgd. Je moet ter verificatie een code invoeren.

Indien gelukt komt je account in het overzicht te staan. Als je meerdere accounts van één dienst hebt, moet je deze apart activeren en krijgen ze allebei een eigen code toegewezen, zoals bij meerdere Google-accounts.

Rechts zie je een timer staan in de vorm van een cirkeltje die steeds kleiner wordt. Als de tijd verlopen is, zal de code verversen en heb je niks meer aan de oude code. Zo kunnen criminelen ook niet oude codes van je stelen en deze gebruiken om aan te melden. Elke website krijgt weer een unieke code die om de zoveel tijd verloopt.

Je hoeft als je wilt niet elke keer de code over te tikken in je browser. Je kan bij sommige sites een vinkje instellen dat een apparaat of webbrowser vertrouwd is. Je krijgt dan alleen de vraag of je een code wilt invoeren als je op een nieuw apparaat of nieuwe browser inlogt. Dat scheelt weer een hoop gedoe en beschermt je wel tegen inlogpogingen die buiten jouw weten zouden gebeuren.

Een donker thema is er ook

Veiligheid voorop

Het is goed om te weten als je een account opslaat in Google Authenticator dat deze niet in de cloud wordt bewaard. De data blijven op je apparaat zelf staan. Dit is veiliger en het zorgt ervoor dat codes ook offline kunnen worden gegenereerd. Het levert alleen ook een probleem op. Als je van apparaat wisselt zul je namelijk handmatig je accounts weer moeten instellen. Dat betekent de instellingen op de website opzoeken, QR-code scannen, et cetera. Niet echt het meest prettige werkje, zo heb ik zelf al ondervonden. Toch gaat het om de veiligheid van de account, en dat is me ook wat waard. Hopelijk jullie ook. En zo niet, dan heb je er nu alvast een goed voornemen voor 2019 bij!

Google Authenticator
Google Authenticator is het antwoord op de vele hacks waarbij wachtwoorden in verkeerde handen vielen. Met deze code generator komt er op elk moment van de dag een c ..

Meer info

0 reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Tips

Dit vind je misschien ook leuk