Naar content
Trending apps
 • Inbox by Gmail

 • Maps: Navigatie en OV

 • WhatsApp Messenger

 • Messenger

 • Facebook

Trending games
 • Ghostbusters World

 • Asphalt 9: Legends - 2018’s New Arcade Racing Game

 • Pokémon Quest

 • PUBG Mobile

 • Super Mario Run

Trending smartphones
 • ASUS ZenFone 6

 • OnePlus 7 Pro

 • Google Pixel 3a XL

 • Xiaomi Mi 9T

 • Huawei P30 Pro

Nieuwste tablets
 • Samsung Galaxy Tab A 10.5

 • Samsung Galaxy Tab S4

 • Samsung Galaxy Tab S3 9.7

 • Asus Zenpad 3S 10

 • Sony Xperia Z4 Tablet

Zeg nooit nooit…

Zo installeer je Android-apps die bij ons ‘niet beschikbaar’ zijn

· 13 april 2019

Er bestaan best een aantal interessante Android-apps die in onze contreien niet (of nog niet) beschikbaar zijn. Het bekendste voorbeeld is Android Auto, Googles besturingssysteem voor infotainmentsystemen in wagens. In dit artikel leggen we je uit hoe je dit soort apps tóch kan installeren als je in België woont.

Verwarrende melding

Er zijn verschillende redenen waarom bepaalde apps niet in ‘onze’ Google Play Store staan. Om te beginnen worden veel toepassingen alleen uitgerold in de markten waar ze relevant zijn. De webradioservice Pandora en de betaaldienst Venmo zijn bijvoorbeeld uitsluitend beschikbaar in de Verenigde Staten – net als de bijbehorende apps (bij ons krijg je de verwarrende melding dat de app niet geschikt is voor jouw apparaten). Om dezelfde reden kunnen Belgen de Google Pay-app sinds een kleine twee jaar wél installeren, maar Nederlanders nog steeds niet. Ook naar Android Auto is het vergeefs zoeken, zowel in België als bij onze noorderburen. Dat zou naar verluidt te maken hebben met het feit dat de Nederlandstalige Google Assistent er nog niet helemaal klaar voor is, al wilde Google dat bevestigen noch ontkennen. In de praktijk blijkt de app - ook bij ons - prima te gebruiken.

screenshot van APKMirror - Android Auto

Apk of vpn?

Naast Android Auto zijn er nog wel wat toepassingen die écht nuttig kunnen zijn, maar die voor Belgische gebruikers voorlopig verboden terrein blijven. Denk aan een Amerikaanse videostreamingdienst als Hulu, of aan de apps van een bank of andere instelling in het vakantieland waar je komende zomer naartoe trekt. Het goede nieuws is dat je via een omweg nagenoeg elke bestaande applicatie kan downloaden en installeren. Er bestaan twee geijkte methodes:
1) de toepassingen buiten de Google Play Store om binnenhalen in de vorm van een zogeheten apk-bestand (voluit Android Package Kit)
2) doen alsof je de Google Play Store vanuit een ander land bezoekt met behulp van een vpn-toepassing.

Apps downloaden buiten een officiële appwinkel om is nooit helemaal zonder risico. De toepassingen worden minder grondig gecontroleerd en zouden dus bijvoorbeeld malware kunnen bevatten. Voor de eerste methode is het daarom belangrijk dat je een apk-downloaddienst uitkiest met een goede reputatie, zoals APKMirror.com (daar kan je bijvoorbeeld Android Auto apk vinden). Het kan echter nooit kwaad om daarnaast ook nog een antivirusprogramma op je Android-toestel te zetten, bijvoorbeeld van Avast, AVG of Kaspersky.

screenshot van DevCheck

Kies de juiste processorarchitectuur

Bij APKMirror vind je zo goed als alle apps, ook degenen die je bij ons officieel niet kan downloaden. Surf met je smartphone of tablet naar de site, en voer in het zoekveld de naam van de gewenste app in. Kies vervolgens voor de meest recente versie (doorgaans de beste keuze) en klik in het volgende venster op ‘See available apks’. Vaak bestaan er namelijk meerdere varianten van een app die elk geoptimaliseerd zijn voor een ander type smartphoneprocessor – meestal ARM, ARM64 of x86. Twijfel je? Installeer dan even een app als DevCheck Hardware and System, laat je smartphone analyseren en het onderdeel Systeem/Processor geeft je alle details over jouw processorarchitectuur.

Download vervolgens de juiste variant van de app, installeer de software, en de toepassing gedraagt zich daarna als elke andere app. Met één verschil weliswaar: eventuele updates worden niét automatisch geïnstalleerd, maar moeten opnieuw handmatig worden binnengehaald via APKMirror. Noteer ook dat je je smartphone eenmalig toestemming moet geven om apps buiten de officiële Play Store te downloaden. Je krijgt die vraag vanzelf voorgeschoteld zodra je je eerste apk installeert.

screenshot van HolaVPN

Omwegje langs het buitenland

Ga je liever niet buiten de geplaveide wegen van de officiële app-winkel, dan kan je proberen om Google Play om de tuin te leiden met een vpn-toepassing. We zeggen bewust ‘proberen’, want het lukte ons niet elke keer. Wij gebruikten de app HolaVPN, maar TunnelBear of Rocket VPN zijn prima alternatieven en werken op vrijwel dezelfde manier. De basisversies van de apps zijn gratis. Wil je meer, sneller en reclamevrij downloaden, dan kan je een betaald maandelijks abonnement overwegen.

In HolaVPN: activeer de vpn door de schakelaar om te halen, selecteer het land waar je de app wil downloaden (bijvoorbeeld de Verenigde Staten), wacht tot de verbinding is omgeleid en open dan de Google Play-app – in dit geval met het Amerikaanse vlaggetje. Snor de gewenste app op, en download en installeer die vervolgens zoals je gewend bent. Lukt het niet meteen, probeer dan het volgende even:

 • Maak verbinding met de vpn-app.
 • Ga naar de instellingen van je smartphone.
 • Ga naar het onderdeel Apps en klik door naar Google Play Store.
 • Klik op Geheugen en druk vervolgens op de knoppen Gegevens wissen en Cache wissen.

Zoals gezegd hadden de vpn-apps bij ons maar wisselend succes, waardoor we uiteindelijk de voorkeur geven aan de apk-methode. Toch houd je HolaVPN, TunnelBear of Rocket VPN best bij de hand. Na het downloaden van een ‘buitenlandse’ app bots je wellicht immers nog op geografische restricties in de app (lees: de toepassing werkt alleen in het andere land). Met een vpn-app kan je die dan meestal wel omzeilen.

Installeer jij soms apps die niet uit de Google Play Store komen? Gebruik je dan een apk of een VPN? Laat het ons weten hieronder in de reacties!

Spelfouten, taalfouten of inhoudelijke fouten ontdekt? Stuur dan een mailtje naar de auteur van dit artikel!
Voor meer informatie over onze redactionele werking, klik hier.

Reacties (9)
Bezig met laden van reacties...