Naar content
Trending apps
 • Google Duo: videogesprekken van hoge kwaliteit

 • Gmail

 • Maps: Navigatie en OV

 • WhatsApp Messenger

 • Messenger: gratis sms'en en videobellen

Trending games
 • Fortnite

 • Minecraft Earth

 • Dr. Mario World

 • Harry Potter: Wizards Unite

 • Breaking Bad: Criminal Elements

Trending smartphones
 • POCO X3

 • Google Pixel 5

 • Google Pixel 4a

 • OnePlus Nord

 • Samsung Galaxy A51

Nieuwste tablets
 • Samsung Galaxy Tab S6

 • Samsung Galaxy Tab A 10.5

 • Samsung Galaxy Tab S4

 • Samsung Galaxy Tab S3 9.7

 • Asus Zenpad 3S 10

En liever vandaag dan morgen!

Tip: deze 5 apps kan je maar beter verwijderen van je smartphone

· 17-04-2019 16:59

Op je smartphone staan vaak een heleboel apps die je beter niet op je telefoon kunt hebben. Sommigen verbruiken zelfs heel veel mobiele data, nemen veel ruimte in beslag, of belasten onnodig je processor en batterij. Dat wil je uiteraard niet en dus lijsten we er vijf op die je gerust kan missen, je smartphone zal je dankbaar zijn!

Facebook

De app van Facebook is een monster. Nee, ik heb het niet over het feit dat je gegevens worden gedeeld met wie er maar om vraagt en ook niet over dat Facebook je ook na het deactiveren van je account in de gaten houdt. Ik heb het over de grootte van de app. Op mijn toestel neemt de Facebook-app (cache niet meegerekend) zo'n 300 MB in beslag. Daarbovenop verbruikt de sociale media-app constant batterij en mobiele data.

Wil je hierop besparen dan verwijder je het maar beter vandaag nog. Wil je toch op de hoogte blijven van al wat er gebeurt in Facebookland? Er zijn alternatieven: er is bijvoorbeeld de Facebook Lite-app die veel minder ruimte (op mijn toestel minder dan 10 MB), batterij en mobiele data verbruikt. Je mis dat wel enkele toeters en bellen, maar de voornaamste functies zijn zeker aanwezig. Of je kan de mobiele Facebook-site in je browser gebruiken. Als je meldingen toelaat, dan blijf je even goed up to date. Hier lees je hoe je dat kan doen.

Facebook Lite

Antivirus-apps

De discussies over Android antivirus-apps laait regelmatig hoog op. Heb je het nodig of niet? De meningen zijn verdeeld, maar dit is duidelijk: als je je gezond verstand gebruikt en de ingebouwde Play Protect-functie ingeschakeld hebt gehouden in de Google Play Store, dan loop je weinig gevaar om besmet te worden door een Android-virus. Met “gezond verstand gebruiken” bedoelen we dat je enkel apps installeert uit de Play Store, geen vreemde websites bezoekt en al zeker geen illegale software gebruikt.

Het Android-systeem heeft onder de motorkap de nodige maatregelen ingebouwd, zoals de eerder genoemde Play Protect functie, om je te beschermen tegen kwaad van buitenaf. Uiteraard is er ook een versleuteling van gegevens aanwezig binnen Android. De vaak bijzonder populaire antivirus-apps voegen daarom relatief weinig toe, kwaadwillenden komen niet zo snel op je smartphone bij verantwoord gebruik.

Meer nog, ze nemen plaats in op je smartphone, gebruiken mobiele data en belasten je systeem en batterij. De enige functie die wel handig kan zijn, en in de meeste antivirus-apps is ingebouwd, is “vind mijn telefoon”. Maar als je Google Vind mijn apparaat installeert, kan je dit ook en zelfs zonder advertenties of andere ballast.

Cleaners en boosters

De Google Play Store staat vol met apps die beloven om je apparaat sneller te laten gaan of ruimte en batterij te besparen. Dat doen ze meestal door processen af te sluiten en “overbodige bestanden” te verwijderen. Wat ze er gemakshalve niet bij vertellen, is dat ze zelf ook (veel) batterij verbruiken en je gaan overspoelen met advertenties.

Het is belangrijk om te weten dat je Android-software ondertussen zelf voldoende in staat is om te zorgen dat je telefoon optimaal presteert. Daar heb je zeker geen aparte app voor nodig. Laat die vreemde cleaners en boosters dus gewoon links liggen, ze doen meer kwaad dan goed.

Wil je (grote) schoonmaak op je telefoon houden door bijvoorbeeld foto’s te verwijderen die al veilig in de cloud staan, dan kan je daar onder andere Files by Google voor gebruiken. Of wil je de cache van een app verwijderen? Ga dan naar instellingen>apps en kies de betreffende app om de cache te legen. Afhankelijk van je versie van Android kan je dit via instellingen>opslagruimte voor alle apps doen.

Standaard browser

Tenzij je een Google Pixel of een Android One telefoon hebt, is de kans groot dat de fabrikant een eigen browser op je telefoon heeft geplaatst. Deze browser synchroniseert meestal niet met je andere apparaten of je desktop. Bovendien zijn ze vaak niet zo veilig en goed als bijvoorbeeld Google’s eigen Chrome browser.

Daarom is het best om de standaard browser uit te schakelen. Hoe je dit kan doen hebben we in dit artikel stapsgewijs uitgelegd.

Google Discover

Weer-apps

Weten of het gaat regenen en je dus een paraplu moet meenemen is handig. Maar zo’n weer-app op je smartphone verbruikt flink wat mobiele data door elke x-aantal minuten de laatste weerstoestand en -verwachting op te halen. Dat verbruikt bovendien ook flink wat batterij en weer-widgets verbruiken zelfs nog meer. Wil je toch op de hoogte blijven, dan kan je bijvoorbeeld via Google Discover het weer voor de komende dagen bekijken en desgewenst naar Google doorklikken, of je vraagt Google Assistent naar het weer.

Wil je toch een weer-app gebruiken, zorg er dan best voor dat de gegevens niet automatisch maar handmatig ververst worden. De beste weer-apps voor België hebben we hier op een rijtje gezet.

Niets houdt je natuurlijk tegen om de hierboven vermelde apps toch te installeren of ingeschakeld te laten. We willen jullie enkel bewust maken van het nut en eventuele onzin van bepaalde apps. Hou bij elke app dus sowieso rekening met de impact op de prestaties, batterijduur en het dataverbruik van je toestel.

Spelfouten, taalfouten of inhoudelijke fouten ontdekt? Stuur dan een mailtje naar de auteur van dit artikel!
Voor meer informatie over onze redactionele werking, klik hier.

Reacties (13)
Bezig met laden van reacties...